Автор
Веселина Петрова

Гърция посрещна туристите за Великден с нови, по-високи цени

Стотици българи решиха да посрещнат Великден в Гърция. Но освен че времето няма да е много хубаво, и цените вече са доста по-солени, коментират почиващи.

Нека видим какви са цените там и у нас... Например, един гирос, се продава за 4,50 евро (+цена за опаковането), докато тройка кебапчета с гарнитура у нас варира между 7-8 лв. Коктейл „Аперол“ в Гърция е 8,50 евро, докато при нас е около 10-13 лв. Кафето по гръцките плажове е до 5 евро, а при нас – около 2-5 лв. Бирата в южната ни съседка е 4,5 евро, а по Южното Черноморие – около 5-7 лв., пише "Днес България".

„Това се дължи на строгите изисквания, наложени от Европейския съюз, както и от въвеждане на нов туристически данък, за който пак ЕС настояваше от години. Целта е Гърция да се стабилизира", коментира Николай Димитров, заместник-председател на Асоциацията на българските концесионери.

"И докато заведенията по българското Черноморие се проверяват от всички институции, като се започне от НАП, в Гърция дори не издаваха касови бележки. Това, само по себе си, беше предпоставка да поставят такива цени, каквито на тях им е изгодно. Те лавираха доста умело.“, коментира още Димитров.

Според него, в Гърция нещата ще станат, каквито са в цяла Европа.„Българите да не очакват безплатен обяд там".Важно е да отбележим, че повечето плажове в Гърция няма концесионери. Само собственикът на даден плаж може да сложи кемпер там. Това също ще доведе до отлив на наши сънародници, коментират запознати.