Автор
Теодор Муховски

Дръжте я под око: Ето кои са признаците, че котката ви започва да остарява

Котките живеят по-дълго от кучетата, а също така е прието, че те са много по-издръжливи от тях. Всъщност мъркането е много устойчиво и добре маскира болката, така че собствениците им трябва да са нащрек за всяка промяна в поведението им. Понякога то може да е признак на заболяване, но по-често е просто симптом за остаряването на нашите домашни любимци.

Ето пет признака, показващи, че вашата миловидна котка вече не е първа младост:

Яде по-малко и започва да губи тегло

Един от първите признаци, че котката започва да остарява е загубата на апетит и в крайна сметка - загубата на тегло. В повечето случаи това означава заболявания като диабет или хипертиреоидизъм. Въпреки това възрастната котка може да отслабне дори когато е напълно здрава и с добър апетит - но за всеки случай трябва да посетите ветеринарния лекар заедно с вашия домашен любимец, за да се изключат по-сериозни състояния.

Зъбите ѝ започват да се рушат

Трябва да правим на котката си подробен стоматологичен преглед поне веднъж годишно. Възрастната котка трябва да посещава зъболекар дори на всеки шест месеца.

Движи се по-малко и не скача толкова нетърпеливо, както преди

Котките се наслаждават на дългия сън и непрекъснатата почивка. Въпреки това те също толкова обичат да играят, често скачат върху любимите си мебели, тичат из целия апартамент през нощта и насърчават стопаните си да си играят с тях. По-възрастните котки обаче губят тази енергия и мускули с възрастта, така че им е по-трудно да подскачат или да изкачват стълби. Някои от тези симптоми са физиологични и нормални при котките в напреднала възраст, но някои от тях може да са симптом на заболяване.

По-малката активност при възрастните котки е напълно нормална, но за всеки случай си струва да отидете на ветеринарен лекар с котката си, за да се изключат по-сериозни проблеми.

По-голяма жажда

При по-възрастните котки често се забелязва и по-голяма жажда. Котките в напреднала възраст пият все повече и по-често и ако това не се дължи на промяна в диетата, може да е признак на често срещани котешки заболявания като диабет или бъбречно заболяване.

Затова по-голямата жажда при възрастна котка трябва да ни накара да се обърнем към специалист.

Кучето – приятел, защитник и лечител на човека
ПО ЖЕНСКИ
Автор Астролог - Ивелина Пенчева

Кучето – приятел, защитник и лечител на човека

Автор Астролог - Ивелина Пенчева

По-дълъг сън

Фактът, че възрастната котка спи значително по-дълго от младата, не бива да е причина за безпокойство - тъй като възрастните котки се нуждаят от повече спокойствие и почивка. Ако една възрастна, здрава котка спи до 15 часа в денонощието, никой не бива да се учудва, защото такава котка може да дреме до 20 часа. Ако тя е здрава и не ни съобщава за оплаквания, трябва да ѝ позволим тази необезпокоявана почивка.

10 причини, заради които си струва децата ви да растат в компанията на домашни животни
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

10 причини, заради които си струва децата ви да растат в компанията на домашни животни

Автор Елена Ангелова