Автор
Антония Михайлова

Тези 4 черти на поведение издават ниско самочувствие

Чувствате се неуверени? Или може би се страхувате да поемете нов бизнес, защото очаквате провал? Тогава тази статия е за вас...

Психологът и специалист по психосоматика Светлана Булатова ще ви каже какви външни признаци издават за наличието на ниско самочувствие.

Ниското самочувствие може да се прояви на абсолютно всяка възраст. И няма ограничения по пол, социален статус или възраст. 

Днес ниското самочувствие, за съжаление, е доста често срещано явление. Такива хора сами се поставят в неравностойно положение в обществото, защото самите те не вярват, че могат да бъдат победители.

Тъга
Тъга

И така, какви са външните белези, които подсказват, че човек има ниско самочувствие? 

Поза, или по-скоро липсата на такава

На езика на тялото гръбнакът е нашият стълб, нашата опора. Човек, който не може да поддържа стойката си, сякаш се огъва под тежестта на живота и не може да го понесе, със сигурност има ниско самочувствие. Животът на човек сякаш е сгънат наполовина. Той поеме твърде много житейски товари, доброволно или не. Приведената фигура показва безсилие и неспособност за действие. Той не може да „носи, държи“ себе си, той самостоятелно обезценява усилията си. Такъв човек се е предал още преди да е поел по пътя. А това означава, че вече е загубил. Той вярва, че няма да успее и наистина така се случва. 

Неувереният в себе си човек сякаш свива тялото си, като същевременно иска да се скрие от живота. Неудобно му е, че дори е тук и заема място. Когато гърдите отиват навътре и гърбът става кръгъл, това е несъзнателна поза на защита. Сякаш някой или нещо атакува човека отпред. По-често самият живот се оказва опасен за такъв човек.

Позата прави човек видим, прави го изпъкващ. Изправената поза придава на човек красота, великолепие и увереност. то си усещане в него, за да се поддържа.

Тъга
Тъга

Погледът. Човек или гледа в пода, или постоянно отклонява очи, страхувайки се да погледне в очите на събеседника си.

Когато човек често гледа надолу, вглъбен е, блуждае в миналото или е потънал в тревожни мисли, той неминуемо се откъсва от реалността, губейки своето чувство за присъствие и увереност тук и сега. Очите в пода може да означават и че все още сте зависими от мнението и авторитета на другите. Или това е позата на виновен човек, който често е бил наказван или засрамван. Сякаш над такъв човек все още виси обвинителната фигура. Когато човек не гледа събеседника си в очите, той се съмнява в себе си или в другия. Страхува се да не го разкрият, сякаш очите му ще го издадат. Те ще разкрият липсата му на доверие в себе си или в позицията си. Или истинските му чувства ще бъдат разкрити. Да погледнеш в очите е като да срещнеш истината. 

Опитайте се да ходите, като държите погледа си на нивото на хоризонта. Спокоен, без предизвикателство, директен поглед, отворен към другите, поглед, който изучава света, е поглед на успелия човек. 

Тъжно момиче
Тъжно момиче

Тревожен език на тялото: прекомерно галене на косата, човек често се гледа в огледалото, изправя косата си, върти краищата на косата си, дори я накъсва.

Човек постоянно оправя дрехите си, премахва косми и прашинки от тях. Дърпа пръстите си, гризе ноктите си. Често е нервен, проявява сприхавост, съчетана с агресия. Така човек иска да се разтовари от напрежението. Напрежението в тялото, жестовете и гласа е признак на ниско самочувствие. Ако например тези фини двигателни умения навредят на самия него, това вече е признак на автоагресия. Човекът не само има ниско самочувствие, но и напада себе си. 

Човек, който знае собствената си стойност, е доволен от живота, от себе си, по-често е спокоен, не прави ненужни движения. Държи себе си, тялото си, но не го напряга. Като мека скала. Няма нужда да прави ненужни движения, за да се успокои.

Жена, тревога
Жена, тревога

Признаци на анемия, матови очи, без блясък, суха коса, уморено лице, поглед, бледо, увиснало лице, торбички под очите. Човек, когото дори няма да забележите. А ако забележите, няма да запомните. 

По излъчването на такъв човек си личи, че е уморен от живота. Сякаш не е успял да намери място под слънцето. Чувства се неудовлетворен и безсилен. Когато човек „угасне“, животът в него изчезва. 

И обратно - когато външно човек изглежда така сякаш сияе, това означава, че вътре в него кипи от живот и радост. Лека усмивка, блясък в очите, руменина по лицето са признаци, че един човек знае какво иска от живота, уверен е в способностите си и знае, че победата му е на една ръка разстояние. Такъв човек е роден да побеждава.

Усмихната жена
Усмихната жена